Вратите са важна част от интериора на всеки дом. Освен прагматична, те имат и естетична функция. Все по-предпочитано и елегантно решение през последните години са плъзгащи врати. За разлика от обикновените врати, те пестят пространство и са изключително подходящи за малки и компактни домове.

Плъзгащите врати могат да бъдат изработени от най различни материали – стъклени, с алуминиева рамка, дървени, метални, а все по-често и ПВЦ. Този тип преграждане е един от вариантите за ефективно свързване или разделяне на помещенията. По този начин могат да се обособят различни зони или да се преграждат части от големи пространства. Това е особено полезно в новото строителство, където напоследък се залага на големите по площ общи помещения.

плъзгащи врати

За изработката на този тип плъзгащи врати се използват различни видове стъкла – гладки, цветни, кризет, фигурални, матови. Може да се използва единично стъкло, най-разпространената практика в момента, но със съображения за по-добра звукоизолация, стъклопакетът е по-добрия вариант. Витражът е друг интересен и оригинален начин да вградите малко изкуство в плъзгащата врата.


Системите за врати тип “хармоника” са друг вариант, който може да използвате за преграждане на помещението. Изработени от качествен PVC материал и изключително разнообразна цветова гама, този тип врати се предпочитат в преграждането на бани и кухни. Допълнителна екстра е поставянето на секретна брава или вграждането на прозорчета.


Разбира се, голяма популярност бележат и стъклените тухли. Разнообразието от цветове, повърхности и модели, в които се предлагат, дава възможност за икономически достъпен и особен акцент в интериора или екстериора на вашия дом. Стъклените тухли позволяват до 80% от светлината да премине и имат отлична топло- и звукоизолация. Те могат да бъдат използвани за изработката освен на вътрешни преградни стени, но и при оформяне на усвоени тераси, барплотове, фризове на интериорни стени и душови прегради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button