Най-важните характеристики за Al или PVC дограмата:

Ако трябва накратко да обобщим, най-съществените технически характеристики са топло, шумо-изолацията и качеството на Al или PVC дограма. Естествено, има и други параметри, които влияят върху качеството на крайния продукт, но тъй като темата на практика е неизчерпаема, ние ще отделим внимание само на най-важния параметър.

Топлотехническото поведение на дограмата се оценява чрез показател, наречен коефициент на топлопреминаване. Измерва се във W/m2K. Дограмата заема около 25% от площта на сградата, но на нея се дължат 60% от общите загуби на топлина.

pvc и al дограма

Коефициентът на топлопреминаване при дограмата зависи от 3 неща – видът на профила, стъклопакета и преходната област между стъклото и профила.

Профилът заема близо 25-30% от дограмата и следователн толкова е делът му върху загубите на топлина. При алуминиевата дограма подобряването на топлинните параметри става чрез прекъсването на термомоста, а при ПВЦ дограмата – чрез увеличаване броя на камерите и широчината на профилите. Увеличаването им обаче не е много ефикасно, тъй като води до незначително подобрение – с около 0,2 W/m2K. Това се дължи на стоманената армировка вътре в профила, която е лош топлоизолатор. Тези неблагоприятни изолиращи свойства, могат да се компенсират чрез изпълването на профилите с пластмасови профили и полиуретанова пяна.

Когато се консултирате каква дограма да изберете Алуминиева или ПВЦ, убедете се най-напред, че фирмата с която разговаряте по вашия проект е производител и на двата вида дограма. Отговорът ще бъде различен, в зависимост от това за къде е предназначена дограмата (офис, магазин, жилище), какъв цвят искате, каква ще е конфигурацията на елементите на дограмата и т.н.

В този смисъл за жилищата дограмата е препоръчително да е ПВЦ, но ако остъклявате тераса, която да пази прането от прах и мръсотия или пък оформяте зимна градина за цветята, които така обичате, по-рационално би било алуминиева дограма с плъзгане, което да не заема пространство. Често се използват Алуминиеви профили за вътрешни прегради или плъзгащи врати, защото от една страна не е необходимо да имат топлоизолационни качества, а от друга – профилът може да е доста семпъл в дебелина и не заема място.

Често за магазини или търговски обекти се предпочитат стъклени врати и витрини. Там обикновено се поставя стъкло с по-голяма дебелина, тъй като площта им е доста голяма. Това на практика обезсмисля използването на ПВЦ или Алуминиеви профили, защото 90-95% от площта е стъкло.

По отношение на цвета – специфичните цветови решения също се изпълняват от алуминиеви профили с така нар. прекъснат термо мост.

Важно е да кажем, че топлоизолационните качества на Al или PVC дограма при всички случаи са по-добри от тези на алуминиевата дограма с прекъснат термо мост. Но

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button